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Question Answer 
Q. Could HCD please consider 
notifying applicants when the 
application has been modified? 

A. For any substantially technical revisions to the 
application all interested parties will be notified via 
listserve. Before submitting final application make sure 
you have the most recent version.  

Q. Could a single Permanent 
Supportive Housing (PSH) project 
benefit from funding from HHC Article 
I, and the HHC Article II funding? 

A. Not on the same units-with development dollars. 
However, Article II rental subsidies or COSR funds can 
be used in conjunction w/Article I.    
 

Q. Can a Developer apply for a capital 
loan under the HHC Article I and not 
request a COSR grant with the 
expectation that the city or county will 
apply for rental assistance/rental 
subsidy under Article II funding? 

A. This is possible. Keep in mind, HHC Article II rental 
subsidies would not count as leverage in the HHC 
Article I application’s score, since they would not be 
considered “committed” rental subsidies at the time of 
application. 
 

Q. Can a previously approved NEPA 
part 58 be used for HHC? 

A. That depends on several factors, if other HUD 
funding is combined with HHC funding, NEPA is 
required.  The NEPA must have been completed within 
the past five (5) years and no additional work or 
changes of any kind to the site (e.g. grading, 
construction, alteration, demolition, etc.), and the current 
Scope of Work and Project description is identical to the 
project description and scope of work as outlined and 
defined in the prior NEPA.  
 

Q. Is Stacking allowed for Article I? A. No.  The Department does not allow Stacking of 
multiple Department Development Funding Sources on 
an HHC Assisted Unit.  Please refer to HHC Guidelines 
Section 102(k).  
 

Q. How is “Target Population” 
defined? 

A. Target Population is defined under Section 101(ff) of 
the HHC Guidelines. “Target Population” means a 
person who is Chronically homeless or is Homeless and 
a High-cost health user upon initial eligibility, is a Medi-
Cal beneficiary, is eligible for Supplemental Security 
Income, is eligible to receive services under a program 
providing services promoting housing stability, and is 
likely to improve his or her health conditions with 
Supportive housing.” 
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Q. Which Prevailing Wage do I use? 
State or Davis Bacon? 

A. Activities funded with HHC funds are required to 
comply with federal Davis-Bacon Wage requirements or 
State Prevailing Wages whichever is greater.  
Applicants are encouraged to contact the Department of 
Industrial Relations at 
https://www.dir.ca.gov/oprl/DPreWageDetermination.htm 
or seek professional advice on how to comply with state 
prevailing wage law.  
 

Q. How do we address Tenant’s that 
become “Over-income?” 

A. Over-income tenant is explained under HHC 
Guidelines Section 106(c).  
 

Q. Please clarify if loan principal is 
deferred in addition to the accrued 
interest 104(a)(3)? 
 

A. Yes.  The loan principle and interest repayments are 
deferred, it will be based on the UMR Section 8314, Use 
of Operating Cash Flow.  

Q. Could you clarify that an 
application cannot just be for a Grant 
for the COSR, is that correct?  It also 
must include a request for a loan for 
acquisition or new construction? 
 

A. Yes.  Applicants cannot apply for COSR only with 
Article I funds.  The COSR shall be sized to cover 
anticipated operating deficits attributable to the Assisted 
Units. Please refer to Section 108 of the HHC 
Guidelines.  

Q. Can we stack HCC funding on the 
same unit we are using non-
competitive No Place Like Home 
funding for?  The NPLH is being used 
for capital development and we would 
like to utilize HCC for COSR. 
 

A. No, COSR is not considered “stacking”, however you 
cannot use Article I funds to fund a COSR on a NPLH 
development.  
  

Q. Is it required to submit a 
Relocation Plan?  

A. Yes.  If individuals or businesses will be displaced, 
the Applicant shall prepare a relocation plan conforming 
to the provisions of HHC Guidelines, Section 102(l), 24 
CFR 93.352, and 24 CFR 93.201(f).  
 

Q. What is the definition of Supportive 
Housing? 

A. Supportive Housing is defined under Section 201(dd).  
“Supportive Housing” means housing with no limit on 
length of stay, that is occupied by the Target Population, 
and that is linked to onsite or offsite services that assist 
the Supportive Housing resident in retaining the 
housing, improving his/her health status, and maximizes 
his/her ability to live, and when possible, work in the 
community.  
 

https://www.dir.ca.gov/oprl/DPreWageDetermination.htm
https://www.dir.ca.gov/oprl/DPreWageDetermination.htm
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Q. Does Stacking apply to Scattered 
Site Housing? 

A. Yes.  Stacking applies to all HHC assisted units.  
Please refer to Section 102(g) and (k). 
 

Q. What measure will be used to 
determine/score Quality and Quantity 
of services of proposed Supportive 
Service plan?  
 

A. Supportive Services Plan will be evaluated based on 
the requirements stated under Section 111(c).  

Q. What costs are allowable for Article 
I Capitalized Operating Subsidy 
Reserves (COSR)? 

A. In accordance to 24 CFR 93.201(e)(1), Operating 
Expenses that are eligible to be paid from the COSR 
include: Insurance, Utilities, Real property taxes, 
Maintenance, and Scheduled payments to a reserve for 
replacement of major systems.  Please also refer to 
HHC Guidelines, Section 108(g). 
  

Q. Clarify number of Units vs number 
of bedrooms involving new 
construction requiring demolition of 
existing residential units?  

A. Proposed projects involving new construction and 
requiring the demolition of existing residential units are 
eligible only if the number of bedrooms in the new 
project is at least equal to the total number of bedrooms 
in the demolished structures.  Please refer to Refer to 
Section 103(1)(b) and UMR Section 8302(a) for 
restrictions on demolition. 
 

Q. Is there per-unit Subsidy Cap? A. The total amount of NHTF assistance shall not 
exceed the maximum per-unit development subsidy 
amount established by HUD – this amount changes 
annually and is posted on HCD’s website.  
http://www.hcd.ca.gov/grants-funding/income-
limits/state-and-federal-income-limits.shtml  
 

Q. What Income Limits do we use? A. The Income Limits are posted on the Department’s 
website and are updated annually. Assisted units will be 
restricted per the Income Limits set forth in the Project 
Regulatory Agreement. Refer to Section 105(a).  
 

Q. What documentation is required to 
attach with the application for CEQA 
requirement at the Application stage? 

A. If CEQA is not completed by application submittal, 
attach the Local Jurisdiction and NEPA Responsible 
Entity Verification form included in the Supplemental 
Application (Tab-d). All required environmental must be 
completed by project commitment deadline.  
 

http://www.hcd.ca.gov/grants-funding/income-limits/state-and-federal-income-limits.shtml
http://www.hcd.ca.gov/grants-funding/income-limits/state-and-federal-income-limits.shtml
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Q. Is the HOME Program an 
exception to the rule of no Stacking 
for Article I? 
 

A. HOME was not specifically listed; however, all other 
Multi-family development program were including NHTF.  

Q. How is Utilization of Funds to Off-
set Request demonstrated?  

A. In the Application’s sources and uses.  
 

Q. How many years is the Period of 
Affordability for HHC? 

A. The federal affordability period is 30 years, the State 
adds additional affordability years. HHC assistance 
provided as post-construction permanent loans shall 
have an initial term of 55 years or longer to match the 
period of affordability restrictions under the tax credit 
program, commencing on the date of recordation of the 
HHC loan documents, except projects developed on 
Indian Reservation or Native American lands, which will 
be for at least 50 years. Refer to Section 103(c).  
 

Q. What Poverty Guidelines Limits are 
used if they are on Medi-Cal? 

A. Household income shall be determined in 
accordance with the rules in 24 CFR 93.151. At the time 
of move-in, the household income shall not exceed the 
established Extremely Low Income (ELI) limits or 
families with incomes at or below the poverty line 
(whichever is greater) pursuant to 24 CFR 93.250(a). 
The income limits are posted on the Department’s 
website.  
 

 

 

 

 

 

 


